SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Milbenkäse

  • Ser Milbenkäse Ser Milbenkäse
Wygląd i konsystencja:
Ser Milbenkäse cechuje jasnobrązowa, twarda skórka oraz elastyczny miąższ.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser produkowany jest z mleka krowiego, koziego lub owczego. Przyprawiany jest kminkiem i solą, następnie jest przenoszony do drewnianych skrzyń z roztoczami. Dojrzwanie może trwać od 3 miesięcy do 2 lat.

Smak i zapach:
Milbenkäse ma pikantny smak z lekką goryczką.

Pochodzenie:
Ser jest produkowany w Sachsten-Anhalt. W dialekcie ser zwany jest jako Mellenkase lub Spinnenkase (ser Pająk).

Proponowane wina:
Auslese.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 1%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis