SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Meyer Vintage Gouda

  • Ser Meyer Vintage Gouda Ser Meyer Vintage Gouda
  • Ser Meyer Vintage Gouda Ser Meyer Vintage Gouda
Wygląd i konsystencja:
To ser w kształcie głazu, półtwardy.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego. Okres dojrzewania wynosi około 1 roku – w tym czasie sery są wielokrotnie, regularnie odwracane i ręcznie szczotkowane.

Smak i zapach:

Ser ma charakterystyczny zapach migdałów, a jego smak jest bardzo bogaty i orzechowy. Istnieje kilka rodzajów sera Gouda, o smaku naturalnym lub z dodatkiem kminku, goździków lub pieprzu. Gatunek Meyer Vintage Gouda jest bardzo popularny, zdobył on również nagrodę w konkursie New Zealand Cheese Awards.

Pochodzenie:

Nazwa sera wywodzi się od nazwiska jego producentów, Ben i Fierce Gouda, pochodzących z Holandii. W 1994 roku postanowili osiedlić się w Nowej Zelandii i otworzyć małą mleczarnię w pobliżu miejscowości Hamilton. Dziś produkują oni wiele gatunków serów w oparciu o tradycyjne holenderskie receptury.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis