SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Metton (Cancoillotte)

  • źródło www.fromages.com źródło www.fromages.com
  • Ser Metton (Cancoillotte) Ser Metton (Cancoillotte)
  • Ser Metton (Cancoillotte) Ser Metton (Cancoillotte)
Wygląd i konsystencja:
Skórka jest prasowana, a ser pozostawia się by dojrzał na zaledwie kilka dni.

Komponenty i wytwarzanie:

Francuski ser wytwarzany z odtłuszczonego mleka poddanego koagulacji i podgrzewanego do maksimum 60. stopni C. Cancoillotte wytwarza się poprzez stopienie sera Metton w niewielkiej ilości wody lub mleka. Potem już tylko dodaje się sól i masło.

Podawanie:
Cancoillotte może być spożywany na gorąco lub zimno, i pysznie smakuje smarowany na chleb z warzywami i mięsem.

Wina białe pasujące do sera to:
Arbois Blanc,
Bourgogne Aligoté Blanc,
Coteaux Champenois Blanc,
Roussette De Savoie Blanc.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis