SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Metsovone

  • Metsovone Metsovone
  • Ser Metsovone Ser Metsovone
Wygląd i konsystencja:
Metsovone (greckie: Μετσοβόνε)) to tradycyjne greckie sery z chronioną nazwą pochodzenia. Jest to pół-twardy wędzony ser wytwarzany w regionie Metsovo (Epir), z której wywodzi się nazwa. Ma ciemno-złotą skórkę.

Komponenty i wytwarzanie:
Metsovone produkowany jest z mleka krowiego, ale mieszanki z niewielkich ilości mleka owczego lub koziego są również używane.
Specyfika tego gatunku sera polega na stosowaniu do jego wyrobu mleka pochodzącego od zwierząt żywiących się wyłącznie ziołami rosnącymi w rejonie miasteczka Metsovo.
Wilgotność sera wynosi ok. 41.8%. Podczas produkcji ser Metsovone wiesza się pod sufitem w celu ochrony powierzchni sera przed kontaktem z czynnikami zewnętrznymi. Dojrzewa co najmniej 3 miesiące.

Podawanie:

Metsovone stosowany jest jako ser stołowy, dodatek do pieczywa czy jako deser.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu ok. 25.9%
Zawartość białka ok. 26.8%
Sól . ok. 2.8% 2,8%

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis