SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mesost

  • Ser Mesost Ser Mesost
  • Ser Mesost Ser Mesost
  • Ser Mesost Ser Mesost
  • Ser Mesost Ser Mesost
  • Ser Mesost Ser Mesost
Wygląd i konsystencja:
Jeden ze szwedzkich serów serwatkowych, zwykle ma kształt bloku. Wygląda jak masa „krówkowa” i ma karmelowy smak – z gorzkim jednakże posmakiem. Serwatkowy ser znany także pod nazwą getost i getmesost.

Komponenty i wytwarzanie:

Messiest zalicza się do serów o niskiej zawartości tłuszczu, która wynosi zaledwie od 10 do 20 procent. Metoda jego produkcji jest następująca: podgrzewa się serwatkę, co powoduje oddzielanie się białka i tłuszczu. Stopniowo ciecz odparowuje pozostawiając lepką masę skarmelizowanych cukrów mlekowych. Następnie przelewa się to do formy i pozostawia do stężenia. Dopiero wtedy ser można ciąć na bloki i owijać folią. Poddana ogrzewaniu serwatka zamienia się w skarmelizowaną masę i dlatego ser wygląda jak cukierki krówki lub toffi. Miąższ jest gęsty i może się kruszyć. Charakteryzuje go mała zawartość tłuszczu, tylko 10-20% w suchej masie.

Smak i zapach:

Ma kolor ciemnej kawy, kremowy, karmelowy smak i nieco gorzki posmak.

Podawanie:

Świetny na przekąski.

Wartości odzywcze:
W 100 g sera:
wartość energetyczna - 390 kcal
tłuszcz -17 g
cukier - 49 g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis