SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Merlijn

Wygląd i konsystencja: ser pleśniowy koziego mleka.Konsystencja miękka i przyjemna,pokryta nalotem białej pleśni.Zawartość tłuszczu: 56%.Dojrzewa 10 - 12 dni.Obmywany solanką.
Jest sprzedawany w formie cylindrów 12 do 13 cm. średnicy i grubości 7,5 do 8,5 cm. o wadze 1,8 kg. Sprzedawane przez cały rok.Jest sprzedawany w fazie pełnej dojrzałości.Miłośnicy Merlijn wolą młody ser ledwo dotknięty przez pleśń.

Smak: w smaku kwaśny i kremowy.

Podawanie: idealny na deskę serów razem ze świeżymi owocami.Nadaje się też do zagęszczania sosów i zup.

Proponowane win0: Rosemount Estate Chardonnay.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis