SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Maytag Blue

  • www.ehow.com www.ehow.com
  • Ser Maytag Blue Ser Maytag Blue
  • Ser Maytag Blue Ser Maytag Blue
Wygląd i konsystencja:
Wegetariański, ser pleśniowy z krowiego homogenizowanego mleka, o kształcie walca. Podobny do francuskiego sera Roquefort. Jest poprzecinany niebieskimi pasmami pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ten ser nie jest produkowany w dużych ilościach, ponieważ producenci chcą zachować tradycję ręcznego wyrobu sera i oferują klientom wyłącznie najwyższej jakości sery. Okres solenia i dojrzewania trwa sześć miesięcy i ma miejsce w specjalnych jaskiniach. Do innych serów z produkcji Maytag Dairy Farm należą m.in. White Cheddar i Edam.

Smak i zapach:

Maytag Blue ma kruchą, delikatną strukturę, ostry, pikantny, lekko orzechowy smak.

Pochodzenie:

Jest on produkowany od 1920 roku, kiedy to rodzina Maytag założyła swoje rodzinne gospodarstwo produkujące sery. Pochodzi ze stanu Iowa w USA. Rodzina Maytag zajmuje się także produkcją znanego sprzętu gospodarstwa domowego.

Podawanie:

Ser ten jest używany jako ser stołowy dodawany do sosów i sałatek. Rozłożony na krakersy i warzywa np. na łodygi selera naciowego oraz jako farsz do pieczonych gruszek.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis