SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Matocq

  • Ser Matocq Ser Matocq
Wygląd i konsystencja:
Okrągły, półtwardy ser wytwarzany z mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:

Okres dojrzewania sera Matocq trwa od sześciu do ośmiu miesięcy w piwnicach przy temperaturze 8 - 10 stopni C, jednak ser można pozostawić by dojrzał również na okres jednego roku.

Smak i zapach:

Posiada słony smak.

Pochodzenie:

Ser bierze swoją nazwę od jego producenta, M. Matocq’a.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis