SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mató

  • Ser Mato Ser Mato
  • Ser Mato Ser Mato
Wygląd i konsystencja:
Mató to świeży ser z Katalonii, robiony z pasteryzowanego krowiego lub koziego mleka lub z ich mieszanki, bez dodatku soli. Mató jest podobny do sera Ricotta, wygląda jak zwykły twaróg. Nie ma skórki. Znany jest również jako Julian lub Brull. Wytwarzany jest przy umżyciu roślinnej lub zwierzęcej podpuszczki. Jest filtrowany przez tkaninę w koszu z wikliny lub trzciny cukrowej. Ser Mato jest słodki ze względu na duże stężenie laktozy w mleku.

Podawanie:

Ser jest używany do deserów, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Zwykle podaje się go z miodem, anyżem, owocami lub jako pudding.

Proponowane wina:
Muscat Garnachalubde l'Empordà.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis