SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mascarpone pleśniowy

  • Mascarpone pleśniowy Mascarpone pleśniowy
Komponenty i wytwarzanie:
To co charakteryzuje Mascarpone i odróżnia od innych serów z krowiego mleka, to to, że jest produkowany nie z mleka, lecz ze śmietany. Aby otrzymać ser najlepszej jakości świeże dopiero co wydojone mleko odwirowuje się aby oddzielić śmietanę, wlewa się ją do kadzi ze stali inox i podgrzewa do temperatury 85-90°C i ciągle miesza. Dodaje się wtedy do śmietany substancje koagulujące, czyli się ją powoli zakwasza (zazwyczaj kwaskiem cytrynowym).

Po 10 min zaczynają się formować małe grudki, które powoli zaczynają sic łączyć ze sobą, aż stworzą gęsty koagulat, który wylewa sic na płótno i odsącza serwatkę, przez około 24 godziny, w temperaturze 8°-10°C;. W tym krótkim okresie odbywa się super szybkie dojrzewanie sera, a odsączenie serwatki ułatwia się dzięki wielokrotnemu obracaniu masy, co tez pomaga w zachowaniu jej jednorodności.

Smak i zapach:
Mascarpone pleśniowy ma aromatyczny pleśniowy smak i zapach, lekko grzybowy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis