SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Maroilles

  • Maroilles Maroilles
  • Ser Maroilles Ser Maroilles
  • Ser Maroilles Ser Maroilles
  • Ser Maroilles Ser Maroilles
  • Ser Maroilles Ser Maroilles
  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
Wygląd i konsystencja:
Zazwyczaj ma on kwadratowy kształt, z ceglano-czerwoną, gładką, płukaną skórką. Wnętrze sera jest miękkie i tłuste. Należy do serów z mytą skórką. Obmywana piwem skórka ma mocny zapach, ceglastoczerwoną barwę i jest błyszcząca. Miąższ natomiast ma jasnożółty kolor, jest wilgotny i sprężysty z nielicznymi szczelinkami.

Komponenty i wytwarzanie:

Przemysłowo Maroilles produkowany jest z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, a w małych fermach mleczarskich z mleka surowego. Okres dojrzewania sera wynosi od pięciu tygodni do czterech miesięcy, a sam ser może być spożywany przed zakończeniem dojrzewania, gdy ma nadal kredowy miąższ i gorzką skórkę. Dojrzewanie odbywa się w wilgotnych piwnicach.W tym czasie ser jest regularnie odwracany i szczotkowany, a jego skórka zmienia kolor z żółtego najpierw na pomarańczowy, a wreszcie czerwony. Proces ten jest bardzo ważny, ponieważ regularne odwracanie sera stymuluje rozwój bakterii na skórce sera. Ser jest produkowany w różnych rozmiarach, a zawartość tłuszczu wynosi około 45 procent. W produkcji stosuje się kąpiel w piwie zamiast w solance, co nadaje serowi specyficzny smak i zapach.

Smak i zapach:

Ma bardzo intensywny aromat przywodzący na myśl fermentację owoców, a jego smak przypomina nieco boczek wędzony. Słodki, dość ostry smak pozostaje długo w ustach.

Pochodzenie:

Mówi się, że ser ten został stworzony w X wieku, w północnej Francji przez mnicha o imieniu Maroilles. Jego wyrób rozpoczęli ponad tysiąc lat temu zakonnicy w opactwie Maroilles. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1991 roku.

Podawanie:

Bardzo dobry do piwa, na przekąski i tarty. Polecane wina: białe i czerwone lekkie, o smaku owocowym np.Saint-Emilion.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis