SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Maribo

  • Ser Maribo Ser Maribo
  • Ser Maribo Ser Maribo
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjne warzony, kremowy, półtwardy ser. Kształt może być okrągły lub blokowy. Naturalna skórka ma kolor bladożółty. Ser przypomina nieco inny ser – Goudę, ma sprężysty, suchy miąższ z licznymi nieregularnie rozmieszczonymi otworami. Jest najczęściej powlekany woskiem w kolorze żółtym, a czasami także aromatyzowany nasionami kminku.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego. Ser dojrzewa w cztery miesiące, a zawartość tłuszczu waha się od 30 do 45 procent. Aby wyprodukować Maribo, wytwórcy używają pasteryzowanego mleka i płynnej podpuszczki. Pocięty skrzep twarogowy jest podgrzewany do temperatury 37 °C. Serwatka jest odsączana, twaróg jest solony, a następnie skrzep umieszcza się w specjalnych formach i pozostawia w dojrzewalni na 3-5 tygodni.

Smak i zapach:

Intensywność i ostrość smaku zmienia się w zależności od długości czasu dojrzewania (im dłuższy czas dojrzewania, tym intensywniejszy smak).

Pochodzenie:

Ser zawdzięcza swoją nazwę miastu na wyspie Lolland.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis