SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Maredsous

  • Ser Maredsous Ser Maredsous
  • Ser Maredsous Ser Maredsous
Wygląd i konsystencja:
Ser Maredsous ma kształt chlebowego bochenka i jest wytwarzany z mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:

Maredsous jest lekko prasowany, a następnie płukany w solance w celu otrzymania jędrnej, pomarańczowej skórki i ostrego aromatu. Ser wytwarzany jest w odmianach:Maredsous Tradicion,Mi-Vieux (pół dojrzały),Fume (wędzone),Fondu (fondue),Frais (ser świeży),Light iFagotin.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od Opactwa Maredsous w Belgii, gdzie ser jest wytwarzany przez zakonników i dojrzewa w ich zakonnych piwnicach.

Podawanie:

Maredsous nadaje się do deski serów lub może być użyty do grillowania.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis