SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Manur

  • Ser  Manur Ser Manur
  • Ser Manur Ser Manur
  • Ser Manur świeży Ser Manur świeży
Wygląd i konsystencja:
Manur zgodnie z fakturą zaliczany jest do serów twardych i jest wytwarzany z niepasteryzowanego owczego lub krowiego mleka, w zależności od sezonu.
Miąższ sera jest prasowany,twardy a skórka delikatna.
Sprzedawany jest w kształcie kuli o wadze 2.5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko jest podgrzewane do momentu wrzenia, a następnie dodaje się do niego mieszaninę maślanki, serwatki i świeżej podpuszczki. Skrzep odsącza się w płótnie, soli, kładzie do form i suszy w cieniu. Okres dojrzewania to tylko kilka dni, a zawartość tłuszczu wynosi 40%. Charakterystyczną cechą dojrzewania sera Manur,jest suszenie go na świeżym powietrzu.

Pochodzenie:

Manur lub Mandur to tradycyjny ser pochodzący z Serbii.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis