SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Manouri

  • Manouri Manouri
  • Ser Manouri Ser Manouri
  • Ser Manouri Ser Manouri
  • Ser Manouri Ser Manouri
  • Ser Manouri Ser Manouri
  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
Wygląd i konsystencja:
Jego historia sięga 19 wieku. Ser Manouri jest jednym z najbardziej lubianych serów greckich. Ma różne kształty i rozmiary, wytwarzany zarówno z mleka owczego jak i koziego. Manouri jest serem z białka serwatkowego, o gładkiej, cudownie roztapiającej się konsystencji.
Tradycyjny sposób jego produkcji zyskał uznanie Komisji Europejskiej i spowodował przyjęcie Manouri na listę wyrobów o chronionej nazwie pochodzenia (POP). Ten typ sera wytwarzany jest wyłącznie z owczego mleka.

Ser jest również znany pod nazwą Manoypi i stanowi nisko tłuszczową alternatywę dla greckiego jogurtu.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to ser pozbawiony skórki. Przepis na ten ser opiera się na recepturze serów Feta lub Kefalority. Manouri jest serem kremowo-białym, z fakturą przypominającą lekki sernik.

Smak i zapach:

Jest bardzo łagodny i ma świeży, mleczny i nieco cytrusowy smak.

Podawanie:

Ser Manouri jest wykorzystywany do wypieku ciast, takich jak spanakopita lub po skropieniu miodem do spożywania na śniadanie. Doskonały do sałatek, zapiekania, gotowania i pieczenia, a w szczególności do przygotowywania deserów. Można podawać go samodzielnie z dodatkiem dżemu.

Wartości odżywcze:

Wilgotność: 51,9%,
Tłuszcz: 36,7%,
Białko: 10,9%,
Sól: 0,8% i pH 5.9.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis