SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Manchester

  • Ser Manchester Ser Manchester
  • Ser Manchester Ser Manchester
Wygląd i konsystencja:

Ser Manchester posiada rustykalną brązowo - szarą pleśniową skórkę. Wnętrze w kolorze kości słoniowej z nielicznymi dziurkami. Wystarczy mu 8 tygodni na dojrzewanie w wilgotnych piwnicach, podczas których rozwija czerwone plamki pleśni na skórce. Ser przemywany jest miękką szczotką namoczoną w serwatce. Proces ten powtarza się kilka razy w tygodniu. Manchester wytwarzany jest w kształcie cylindrycznym o wadze 1,30 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Manchester jest wytwarzany z mleka stada 100 kóz przez Bardwell Farm w West Pawlet, w regionie Vermont.

Smak i zapach:

Smak sera Manchester jest wyważony, słodki owocowo-orzechowy, porównywalny do francuskiego Tomme de Savoie. Lekko pikantny. Smakuje jak Garrotxa.

Podawanie:


Ze względu na lekką ostrość Manchester łączy się z owocami – gruszką lub jabłkiem.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis