SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mamirolle

  • Ser Le  Mamirolle Ser Le Mamirolle
  • Ser Le Mamirolle Ser Le Mamirolle
  • Ser Le  Mamirolle Ser Le Mamirolle
  • Ser Le Mamirolle Ser Le Mamirolle
Wygląd i konsystencja:
Mamirolle to ser o płukanej skórce w kształcie cegły, koloru pomarańczowego, po raz pierwszy wytworzony przez uczniów Ecole Nationale d'Industrie Laitiere W 1935 roku. Dostępny w trzech wariantach wagowych: 200g, 400g, 2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Mamirolle jest bardzo podobny do sera Limburger, jego dojrzewanie odbywa się na deskach sosnowych w dojrzewalni. W tym czasie ser jest płukany w solance z annato przez 10 dni. Następnie przenoszony jest do suszarni, gdzie spędza kolejne 10-15 dni. Podczas tego podytu nabiera wilgotności. Następnie pakowany jest ręcznie w specjalny papier mikroporowaty, który zachowuje jakość sera.

Smak i zapach:

W smaku słodki, ziemisty z aromatem owocowym i wykończeniem migdałowym z lekkim posmakiem maślanym.

Pochodzenie:

Le Mamirolle jest wytwarzany w regionie Franche-Comté we wschodniej Francji.

Podawanie:

Doskonały na kanapki lub z winem Jura, Burgundii czy Beaujolais. Jako dodatek do sałatek i zup, sosu beszamelowego i do makaronu.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu mlecznego tego sera wynosi 23%, a wilgotność 50%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis