SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mallorquin

  • Ser Mallorquin Ser Mallorquin
  • Ser Mallorquin Ser Mallorquin
Wygląd i konsystencja:
Ser Mallorquin ma charakterystyczny kwadratowy kształt z zaokrąglonymi bokami. Jest to ser półtwardy. Posiada pomarańczową,szorstką i lepką skórkę. Skórka może być pokryta papryką. Wnętrze sera jest miękkie i elastyczne, jasno żółte.

Komponenty i wytwarzanie:

Mallorquin jest wykonany z mleka surowego lub pasteryzowanego owczego lub z mleka krowiego. Produkcja sera Mallorquin odbywa się w Mahón na Majorce. Jest serem typu Mahon.

Smak:

lekko kwaśny i słony.

Pochodzenie:

Mallorquin pochodzi z wyspy Balearów nazywany również Queso de Mallorca. Jest najbardziej znanym serem wyspy.

Wino:

Binissalem

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis