SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Malga Bormio

  • Ser Malga Bormio Ser Malga Bormio
Wygląd i konsystencja:
Malga Bormio posiada kształt cylindryczny o masie około 9 kg, średnicy około 38 cm i wysokości około 8 cm. Skórka naturalna, rustykalna. Ser nie zawiera barwników i konserwantów. Kolor od żółtego do brązowego. Miąższ jest miękki o kolorze słomkowym z nieregularnymi otworami pochodzącymi z naturalnej fermentacji.  W celu zapewnienia autentyczności ser jest ostemplowany na wierzchu w momencie produkcji.

Komponenty i wytwarzanie:
Składniki:krowie mleko, podpuszczka, sól. Ser dojrzewa 19 miesięcy.

Smak i zapach:
Malga Bormio zachowuje niepowtarzalny smak i aromat mleka pochodzącego z gór. Smak słodki i delikatny w średnim wieku produktu, a bogaty i intensywnie pikantny w fazie późniejszej.

Pochodzenie:
Jest to ser ekskluzywny i o ograniczonej produkcji.

Podawanie:
Wykorzystywany w przygotowaniu potraw lokalnych, nadaje się na smaczne sałatki. Podawać z czerwonym winem.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis