SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Majorero

  • Ser Majorero - różne gatunki Ser Majorero - różne gatunki
Wygląd i konsystencja:
Majorero to ser wytwarzany w kształcie cylindrycznym, o pomarańczowej skórce i wnętrzu w kolorze kości słoniowej z widocznymi w nim kryształkami soli. Nazwa sera pochodzi od "buta" wykonanego ze skóry koziej "mahos", co przekształciło się w 'Mahorero' - słowo używane do opisywania współczesnych mieszkańców wyspy, a także starożytnych ludzi.

Komponenty i wytwarzanie:

Każdego poranka pasterze doją kozy, mleko to potem (surowe lub pasteryzowane) zadawane jest podpuszczką zwierzęcą , przez co szybko się ścina i w wyniku tego powstaje skrzep serowy, który po godzinie zostaje oddzielony od serwatki i pokrojony w grube plastry. Masę serową przekłada się do specjalnych form, w dalszej kolejności jest nacierana solą, po czym następuje prasowane prasami plecionymi z liści palmowych. Po 7 lub 10 dniach powstaje gotowy świeży Majerero wówczas jeszcze bez skórki. Najlepszy Majerero to ten po 3 lub 4 miesiącach dojrzewania. Po tym czasie nacierany jest ponownie olejem zaprawionym papryką lub prażoną mąką kukurydzianą, co daje wrażenie aromatu przypieczenia. Na powierzchni cylindrycznego sera Majorero widoczne są odciśnięte po bokach liście palmowe, a na dolnej i górnej powierzchni duży kłos.

Smak i zapach:

Ser Majorero występuje w trzech wersjach dlatego smak i zapach uzależniony jest od zastosowanych podczas produkcji dodatków. Ma mleczny orzechowy smak, pikantny oraz kwaśny, bardzo ostry i mocno aromatyczny.

Pochodzenie:

Majorero należy do grupy hiszpańskich serów wyrabianych z koziego mleka na najstarszej geologicznie wyspie Oceanu Atlantyckiego – Fuerteventura, leżącej w obrębie archipelagu kanaryjskiego. Kozy rasy „Majorera”, hodowane tam od setek lat, pasą się najdziwniejszą roślinnością – porostami rosnącymi na gołych skałach, ziołami i majerankiem. Taki skład paszy bardzo wpłynął na jak ilość i smak ich mleka. Jest ono bardzo gęste i tłuste. Ser sporządzony z takiego mleka zawiera 50% tłuszczu w suchej masie.

Podawanie:

Ser Majerero to smaczny ser stołowy, który nadaje się do sporządzania wielu gorących potraw. Jest doskonały z makaronami, ryżem i gotowanymi warzywami. W połączeniu z winem nabiera wyjątkowej subtelności smaku.

Proponowane wina:

Wino pasujęce do tego sera to Moncloa. Kropla tego wina podkreślała pikanterię sera.Podawany w towarzystwie sherry, koniaku i wielu czerwonych win np. Chardonnay.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis