SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mahon Curado

  • Mahon Curado Mahon Curado
Wygląd i konsystencja:
Ze względu na wiek sera rozróżnia się trzy jego rodzaje:
Mahón tierno – łagodny, miękki biały ser,
Mahón semicurado – półdojrzały, którego miąższ jest koloru kości słoniowej, twardy i kruchy,
Mahón curado - który dojrzewał pięć miesięcy
Mahón anejo – najstarszy, którego smak jest najwyrazistszy, a barwa ciemnożółta.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser ten jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, którego skrzep uzyskany w wyniku zalania go podpuszczką, odcedza się i dzieli na spore porcje. Te są wkładane, według tradycyjnej metody, do chust i mocno związywane na węzeł, tak by usunąć resztkę serwatki. Ten sposób prasowania powoduje, że na zewnętrznej powierzchni sera tworzy się charakterystyczny odcisk zawiązanej chusty. Po wyciśnięciu serwatki, sery są maczane w solance i następnie dojrzewają. W czasie dojrzewania naciera się je papryką lub oliwą, co powoduje, że skórka staje się czerwona lub pomarańczowa.

Smak i zapach:
Słono-orzechowo-maślany, pięknie mięsisty, idealnie zimowy.

Pochodzenie:
Hiszpański ser z cudownej wyspy Minorka.

Podawanie:
Z dżemem figowym lub marmoladą z pigwy, starty z makaronami.
tutaj wstaw teksttutaj wstaw tekst
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis