SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mahon

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Mahon Ser Mahon
  • Ser Mahon Ser Mahon
  • Ser Mahon Ser Mahon
  • Ser Mahon Ser Mahon
Wygląd i konsystencja:
Mahon jest tradycyjnym, mleczarnianym, niepasteryzowanym, twardym serem typucheddar. Ma twardą, pomarańczową skórkę, która nosi ślady wcześniej spowijającego ją rzadkiego płótna i ma tendencję do przetłuszczania się.

Komponenty i wytwarzanie:

Twaróg układa się w centrum płótna( chusty),którego kwadratowe narożniki wiąże się i skręca ze sobą by ser prasować i wykręcać przez kilka dni. Dzięki temu ser zdobywa swój typowy „poduszkowaty” kształt.Mocne odciskanie sera, mające na celu usunięcie reszty serwatki powoduje pozostawienie na zewnętrznej stronie sera pozostawienie charakterystycznego odcisku chusty. W czasie dojrzewania naciera się ser papryką lub oliwą, co powoduje, że skórka staje się czerwona lub pomarańczowa. Mahon jest sprzedawany na różnych etapach dojrzewania, zwykle jako ser młody, gdy jego faktura jest gładka i sprężysta. Dojrzewa 3 miesiące.

Smak i zapach:

Ser Mahon ma maślany i pikantny smak lekko słony, a aromat słodki i owocowy. Z wiekiem sery stają się coraz wytrawniejsze, pikantniejsze i bardziej słone.
W ich smaku wyczuwa się także lekką kwaskowość. Ubywa im wilgotności, ale
przybywa protein, wapnia i witamin. Im dłużej sery leżakowały, tym są
twardsze i ciemniejsze( półroczne trzeba kroić już bardzo ostrym nożem).

Rodzaje:

Ze względu na wiek rozróżniamy kilka rodzajów sera:



  • Mahontierno - jest łagodnym, miękkim białym serem,
  • Mahonsemicurado - o miąższu koloru kości słoniowej,
  • Mahoncurado,
  • Mahonanejo - o barwie ciemnożółtej - najstarszy, jego smak jest najbardziej wyrazisty.
Pochodzenie:
Jest produkowany z mleka krowiego na Minorce, najbardziej odległej wyspie z trzech wysp hiszpańskich Balearów.

Podawanie:
Ser podawany może być na wiele sposobów -jako przekąska (np. pokropiony oliwą podawany

z gałązką rozmarynu), danie główne lub dodatek do sałatek, dań rybnych i mięsnych. Na ciepło lub na zimno.
Wyjątkowo smaczny w połączeniach z daniami ciepłymi, z ryżem, makaronami, warzywami i oczywiście winem.

Proponowane wina:

Podawany z winem Madery i Tempranillo.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis