SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mâconnais

  • Ser Maconnais Ser Maconnais
  • Ser Maconnais Ser Maconnais
  • Ser Mâconnais Ser Mâconnais
  • Ser Mâconnais Ser Mâconnais
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w kształcie ścięgego stożka.Konsystencja miękka ,kremowaoraz jednolita w  masie.Rozpływa się w ustach.Posiada śladowe ślady niebieskiej pleśni.Pojawia się ona na skórce podczas okresu dojrzewania.Ser waży po minimalnym okresie dojrzewania zaledwie od 50 do 65 g,a przy maksymalnym tylko 30 g.

Komponenty i wytwarzanie:
Macconais, zwany także Chevreton de Macon, może być wykonany z krowiego lub koziego mleka lub mieszanki, w zależności od sezonu. Ser zawiera małą ilość  podpuszczki. Ser dojrzewa conajmniej 2 tygodnie.

Smak i zapach:
Słaby zapach ziół pochodzi z gęstego pasztetu.

Podawanie:
Ser doskonale smakuje z Macon kieliszkiem białego wina, lub Burgundy Beaujolais.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis