SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Macconais

  • Ser Macconais Ser Macconais
  • Ser Macconais Ser Macconais
Komponenty i wytwarzanie:
Macconais, zwany też Chevreton de Macon, może być wytwarzany z mleka krowiego lub koziego lub ich mieszanki, w zależności od sezonu. Zawartość tłuszczu wynosi 45%. Waży 110 gram. Dojrzewa od 3 do 4 tygodni. Ma 4-5 cm średnicy, 3 do 4 cm wysokości.

Smak i zapach:

Jego gęsta masa serowa ma lekki zapach wiosennych ziół. Subtelny ton estragonu w jego smaku przypomina owocowość młodego Chardonnay.

Pochodzenie:

Macconais pochodzi z Burgundii. Im dłużej dojrzewa tym smak robi się bardziej słony, a ser twardszy. W 2006 Macconais otrzymał status AOC.

Proponowane wina:

Macconais doskonale uzupełni kieliszek wina Mâcon, Burgundy czy Beaujolais, Chardonnay lub Chablis.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis