SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Maasdam

  • Ser Maasdam Ser Maasdam
  • Ser Maasdam Ser Maasdam
  • Ser Maasdam Ser Maasdam
  • Ser Maasdam Ser Maasdam
  • Ser Maasdam Ser Maasdam
Wygląd i konsystencja:
Maasdam to współczesny, tradycyjne warzony, kremowy, półtwardy ser dostępny jest w kształcie głazu. Gładka naturalna skórka jest błyszcząca i może być polerowana woskiem. Choć istnieją pewne podobieństwa z serem Emmental, Maasdam jest bardziej wilgotny, a zatem i bardziej delikatny i sprężysty. Maasdam jest dostępny jako koła o wadze około 13 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Maasdam dojrzewa szybciej niż inne holenderskie sery, jest gotowy już po upływie od czterech do 12 tygodni. Produkowany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Zawiera 45% tłuszczu w suchej masie. Ludzie nazywają go Holenderski 'Swiss'.
W produkcji sera Maasdam, są stosowane mikroorganizmy, które powodują formowanie się otworów wielkości orzechów, nieregularnie splecionych w całym wnętrzu sera.

Smak i zapach:

W smaku jest słodki i maślany z owocową nutą, co czyni go idealnym jako przekąska lub ser śniadanie. Cechą charakterystyczną Maasdama jest duże oczkowanie i łagodny, subtelny smak.

Pochodzenie:

Ser powstał na początku lat 1990 jako alternatywa dla droższych szwajcarskich serów z rodziny Emmental. Nazywany jest holenderskim Emmentalerem.

Podawanie:

Doskonały do kanapek, jako dodatek do sałatek, na deskę serów. Najlepsze do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości. Może być również podawany z grilla.
Przechowywanie w temp. max. 6 º C.

Wartości odżywcze:
Zawiera 45% tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis