SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lyonnais

  • źródło www.fromages-xavier.com źródło www.fromages-xavier.com
Komponenty i wytwarzanie:
Ser podlegał powolnej, choć w ostatecznym rozrachunku, radykalnej ewolucji na przestrzeni wieków. Niegdyś był robiony z mleka koziego, dziś w całości wytwarzany jest z mleka krowiego. Zmiany, jakimi podlegał, spowodowane były głównie tym prostym faktem, że krowy dają większe ilości mleka niż kozy. Dojrzewa od 2 do 4 tygodni. Zawartośc tłuszczu wynosi 45%.

Smak i zapach:
Lyonnais wydziela subtelny zapach wiejskiego gospodarstwa, jego smak jest lekko kwaśny i słony, podobny do smaku jego serowego kuzyna, Saint-Marcellin.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis