SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lüneberg

Wygląd i konsystencja:
Ser Lüneberg wytwarzany jest z mleka krowiego. Mleko do sera jest barwione szafranem i podgrzewane do 90 stopni. Skrzep kroi się na kawałki wielkości orzechów laskowych a następnie podgrzewa. Poźniej jest on wkladany do tkanin, które są lekko wciśnięte w drewnianych formach.Po 24 godzinach w prasie, są one zabierane do piwnicy w celu utwardzenia. Następnie są solone na powierzchni. Ser przemywa się od czasu do czasu podczas suszenia. Kiedy ser jest dojrzaly przypomina w połowie Emmental i Limburger.

Pochodzenie:
Lüneberg produkowany jest w górskich dolinach, w Vorarlberg, w zachodniej Austrii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis