SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Losange

Wygląd i konsystencja:
Ten ser jest rozpoznawalny przede wszystkim za jego szczególną formę: romb. Powierzchnie sera pokrywa szaro niebieska pleśń.

Komponenty i wytwarzanie:
Po 4 tygodniach powierzchnia sera jest bardzo nieregularna, miąższ jest suchy i pokrywa się z szaro-niebieską pleśnią. Dojrzewa minimum dwa miesiące i waży 180 gram.

Smak i zapach
Charakterystyczny smak i aromat orzechów laskowych.

Podawanie:
Doskonale nadaje się do wina białego: Mennetou-Salon (Z winogron Sauvignon)i czerwonego : Beaujolais (Gamay winogron Noir).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis