SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Los Altos

  • Ser Los Altos Ser Los Altos
Wygląd i konsystencja:
Ser Los Altos ma niezwykły, nieregularny kształt ściętego stożka i może ważyć do 2 kg. Skórka jest gładka i żółta, przed sprzedażą jest przemywana, aby usunąć wszelkie formy. Żółte wnętrze ma bardzo małe otwory.

Komponenty i wytwarzanie:
Los Altos to dojrzewający miękki ser z owczego mleka. Jest sezonowym serem, który jest produkowany od wiosny do końca lata, zarówno z udoju rannego i nocnego. Do sera jest dodawana podpuszczka zwierzęcą.Twaróg umieszczany w formach wyściełanych gazą, solony, w solance przebywa przez 20 godzin, w zależności od rozmiaru.

Smak i zapach:
Ser Los Altos posiada silny i słony smak.

Pochodzenie:
Los Altos jest wytwarzany w regionie La Bureba i Los Paramos, w prowincji Burgos, chociaż w chwili obecnej produkcja tego sera praktycznie zanikła.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis