SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lianut

  • Ser Llanut Ser Llanut
Wygląd i konsystencja:
Lianut jest wykonany z ekologicznego mleko od owiec Ripollesa (surowe mleko z własnego stada) i roślinnej podpuszczki. Llanut to katalońskie słowo, które oznacza w języku hiszpańskim (wełniane), gdyż ser jest pakowany w wełnę. Jest także  pastorem. Co to znaczy? To, że cała produkcja sera: pastwiska,dojenie, przetwarzanie, przechowywanie i dojrzewanie jest w tym samym miejscu, a obok  pasą się swobodnie owce. Dojrzewa od 2 do 3 tygodni zapakowany w wełnę owczą, która utrzymuje odpowiednią wilgoć. Przed podaniem należy ostrożnie  wyjąć z wełny i oczyścić, aby uniknąć podczas jedzenia obecności kłaczków wełny w ustach. Zawartość tluszczu: 50%. Sprzedawany w kawalkach po 250g zawiniętych w wełnę.

Smak i zapach:
W smaku wyjątkowy i jedwabisty o zpachu mleka i trawy.

Podawanie:
Jest bardzo atrakcyjny na deskę serów, smakuje też z kromką chleba czy jako przekąska do zimnego piwa. Doskonały do zup i do sałatek wraz z czarnymi oliwkami i pomidorami.

Proponowane wino:
Oriol Llavors.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis