SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Livarot

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Livarot Ser Livarot
  • Ser Livarot Ser Livarot
  • Ser Livarot Ser Livarot
  • ser Livarot ser Livarot
Wygląd i konsystencja:
Livarot - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, miękkich oraz dojrzewających. Dojrzewa sześc tygodni.To miękki ser, posiadający czerwoną florę bakteryjną i co najmniej 40% tłuszczu. Jest wytwarzany jedynie w Pays d’Auge, regionieBasse-Normandie, ojczyźnie Camembert. Waży w zależności od rozmiaru między 350 i 500 g. Dojrzewa przez miesiąc w wilgotnej piwnicy, gdzie jest przemywany i kilkakrotnie przewracany. Pod skórą Livarot kryje się żółty, elastyczny miąższ o mocnym, korzennym aromacie. Ser jest obłożony trzema, czterema lub pięcioma warkoczami splecionego sitowia w celu ochrony sera przed zapadnięciem się podczas dojrzewania. Pięć splecionych ze sobą warkoczy liści sitowia symbolizować ma pięć belek na mundurze pułkownika, dlatego też ser ten bywa czasami zwany „Pułkownikiem”. Obecnie warkocze sitowia pełnią bardziej funkcję dekoracyjną i są wykorzystywane bardziej na pokaz dla turystów, niż na potrzeby produkcji. Prawda jest taka, że wiele mleczarni zastępuje sitowie paskami zielonego pergaminu. Występuje jeszcze wersja z 12% tłuszczu, która dojrzewa od 6 do 8 tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:

Podczas procesu dojrzewania Livarot zostaje zabarwiony na czerwono-pomarańczowy kolor za pomocą naturalnego barwnika z rocou, południowo amerykańskiej rośliny. Dzięki temu skórka sera staje się jedwabiście gładka, subtelna i apetycznie lśniąca. Dojrzewanie trwa do 9 tygodni w wilgotnej i przewiewnej piwnicy.

Smak i zapach:

W zależności od długości okresu dojrzewania, miąższ sera staje się złoto-żółty, a smak nabiera charakterystycznej, lekko pikantnej nuty. Miłośnicy tego sera cenią go szczególnie za jego niezwykle intensywny, ostry aromat i pełen bukiet smakowy. Smak sera Livarot jest nie tyle ostry, co pikantny. Smakosze preferują szczególnie dojrzały Livarot za jego bardziej wyrazisty smak.

Pochodzenie:

Livarot to jeden z najstarszych serów w całej Normandii, produkowany w miejscowości Livarot. AOC wyznaczyło, że Livarot Grain d'Orge jest jednym z serów elity Francji.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis