SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Liptauer

  • Ser Liptauer Ser Liptauer
  • Ser Liptauer z paluszkami Ser Liptauer z paluszkami
  • Ser Liptauer Ser Liptauer
  • Ser Liptauer Ser Liptauer
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser twarogowy, podpuszczkowy, dojrzewający. Nie ma skórki. Miąższ jest bez oczek. Jest on kuzynem sera słowackiego Šmirkás, węgierskiego Liptói Túró czy Körözött.
Zawiera 45% tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:

Liptauer jest ostrym serem tworzonym z mleka owiec.
Do skrzepu serowego dodawana jest papryka oraz wiele innych dodatków w zależności od upodobań (m. in. cebula, kminek, kapary, anchois). Może być bardzo pikantny. Sprzedawany jest w pojemnikach, bardzo często robiony jest też w domu. Nazwa liptauer może obecnie oznaczać pastę serową do smarowania chleba.

Pochodzenie:

Nazwa Liptauer jest określeniem z języka niemieckiego regionu Liptov w Północnej Słowacji, który był w 1918, częścią Austryjacko - Węgierskiego Księstwa. Jego nazwa pochodzi mleka owiec, które nazywa się Liptoi.

Podawanie:

Ser Liptauer podaje się zmiksowany z śmietaną, masłem, margaryną lub piwem i dodawane są poszatkowane cebule. Dodawane są przyprawy np. papryka, musztarda, Worcestershire sos, nawet pasta anchoa. Jest podstawą wielu węgierskich dań, najczęściej podawany jest w formie dipu z warzywami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis