SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lingot Saint Bousquet d'Orb

  • lingot lingot
  • źródło http://www.swia.eu źródło http://www.swia.eu
Wygląd i konsystencja:
Bardzo atrakcyjny ser kozi, formowany w charakterystyczny prostopadłościan. Świeży, aksamitny, delikatny, o delikatnym kozim smaku. Ser posiada bardzo małą zawartość tłuszczu 6%.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser produkowany jest z mleka, które jest szczególnie smaczne, dzięki roślinności regionu. Lingot wydziela subtelny zapach i ma ziołowy smak tymianku i rozmarynu.

Pochodzenie:
Ser Lingot od wieków jest wytwarzany przez mnichów z klasztoru Saint Bousquet d'Orb w Hérault.
Można go kupić w wersji naturalnej lub z popiołową skórką.

Podawanie:
Ma wiele zastosowań kulinarnych. Rozsmarowany na chlebie staje się znakomitym serem śniadaniowym. Może za łatwością zastąpić fetę w sałatce greckiej, szczególnie dobrze wypada ze świeżym ogórkiem, oliwkami i dobrą oliwą. Można go także dodawać do dań gotowanych takich jak np. makarony.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis