SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Limburger

  • Limburger Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • Ser Limburger Ser Limburger
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
Wygląd i konsystencja:
Limburger to kremowy, farmerski ser z płukaną skórką. Gładka, lepka, płukana skórka jest czerwonawo-brązowa z falistymi krawędziami. Ma kolor od białego i żółtego po brązowy oraz miękkie wnętrze. Wytwarzany w kształcie bloku o wadze 2,6kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko jest pasteryzowane w temperaturze 71° C, a potem schładzane do 30 °C. Mleko jest zaszczepiane kulturami bakterii, a następnie dodaje się podpuszczkę w celu ścięcia się mleka. Twaróg jest cięty na porcje, a następnie podgrzewany do 35 °C. Ser formowany jest w prostokątnych formach, solony i pozostawiony do dojrzewania w warunkach wysokiej wilgotności na dwa tygodnie. Po tym czasie temperaturę obniża się do 10 °C, a ser dojrzewa przez kolejne kilka miesięcy. Jest bardzo wrażliwy na wahania temperatur i wilgotność powietrza. Ser dojrzewa przez okres od 6 do 12 tygodni, a zawartość tłuszczu waha się między 20 a 50 procent.

Smak i zapach:

Żółte wnętrze sera sugeruje słodycz, ale w rzeczywistości ser jest pikantny i aromatyczny w smaku, bardzo mięsisty. Limburger słynie z legendarnego zapachu, który powstaje w wyniku rozbijania białek przez enzymy na powierzchni sera. Należy go przechowywać pod kloszem. Limburger im starszy tym jest bardziej elastyczny i korzenny w smaku a na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki.

Pochodzenie:

Produkowany przez mnichów w Liege w Belgii ale swoją nazwę zawdzięcza miastu Limburgii, gdzie był sprzedawany. Nadal jest tak popularny w Niemczech, że wielu uważa go za ser niemiecki. Limburger powstał w historycznym Księstwie Limburg ok. XIX wieku, które jest obecnie podzielone między dzisiejszą Holandię, Belgię i Niemcy. Po raz pierwszy wyprodukowany przez Rudolfa Benkerts w 1867 roku w piwnicy z pasteryzowanego mleka koziego. Kilka lat później, było około 25 fabryk, które go produkowały. Obecnie produkowany również w Stanach Zjednoczonych i Niemczech.

Podawanie:

Doskonały do przekąsek: kanapek, tostów, warzyw i owoców.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis