SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Leyden

  • Leyden Leyden
  • Ser Leyden Ser Leyden
  • Ser Leyden Ser Leyden
  • Ser Leyden Ser Leyden
  • Ser Leyden Ser Leyden
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
Wygląd i konsystencja:
Leyden to tradycyjny, farmerski, twardy ser w kształcie głazu pokryty satynową, naturalną skórką, która jest nacierana annatto lub malowana czerwonym plastikiem. Ma twardą skórkę i bardziej miękki środek przetykany zielonymi nasionami kminku. Ma specyficzny smak i aromat słono-korzenny. Leyden jest bardziej kwaskowy od sera Gouda.

Komponenty i wytwarzanie:

Leyden produkowany jest z mleka krowiego. Skrzep mleka jest barwiony za pomocą annatto i mieszany z nasionami kminku przed sprasowaniem i kąpielą w solance. Leyden powstaje przez ogrzewanie mleka do temp 27 - 30 °C. Następnie mleko jest ścinane z wykorzystaniem płynnej podpuszczki. Skrzep mleka jest cięty na małe kawałki i podgrzewany do temperatury 35 - 97 °C. Następnie dodawane są przyprawy, a sery są odsączane z pozostałości serwatki oraz prasowane. Leyden dojrzewa w piwnicach lub specjalnych dojrzewalniach. Czasami ser ten nazywany bywa Komijnekaas.

Smak i zapach:

Kminek nadaje serowi aromatyczny smak, który dobrze kontrastuje z kremowym, pikantnym charakterem samego sera. Leyden jest bardzo podobny do sera Gouda, ale bardziej suchy.

Pochodzenie:

Leyden powstał w Holandii. Jest to jeden z najmniej znanych holenderskich serów. Początkowo produkowano go w zagrodach wiejskich z chudego mleka i maślanki. Ziarenka kminku dodawano do twarogu w trakcie wyrabiania, które polegało na deptaniu przez rolnika bosymi nogami, przedtem umytymi w serwatce. Ta procedura nadawała serowi specjalny charakter. Nowoczesne procedury ciagle wymagają jeszcze długiego wyrabiania twarogu i stopniowego dodawania przypraw.Czerwona otoczka sera jest oznaczona dwoma skrzyżowanymi kluczami, stanowiącymi herb miasta Lejdy.

Podawanie
:
Ser Leyden należy podawać ze strugarką do serów, która pozwala na krojrenie cieniutkich plastrów. Leyden jest serem stołowym, ale można go również używać w kuchni dla dodania niektórym potrawom pożądanego ziołowego smaku. Używać do kanapek i sałatek.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis