SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Les Agudes

  • Les Agudes  źródło:www.mundoquesos.com Les Agudes źródło:www.mundoquesos. com
Wygląd i konsystencja:
ser pleśniowy wytwarzany z surowego mleka koziego.Skóra naturalna pokryta pleśnią.
Tekstura biała,gładka,wilgotna i rozpływająca się w ustach.Dojrzewa od 1 do 2 miesięcy.Zawartość tluszczu:45%.
Sprzedawany w kształcie małych kół.

Smak i zapach:
smak dla typowego koziego sera o zpachu kwasu mlekowego.

Pochodzenie:
wytwarzany w Katalonii w masywie górskim  Montseny,którego najwyższą częścią jest góra Agudas - 1705m.n.p.m - stąd nazwa sera.

Podawanie:
idealny na deser i do zapiekania,dodawany do dań z makaronów i do sałatek.

Proponowane wina:
Nadal Brut Nature Gran Reserva 2002  i Kataloński Cava.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis