SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Leidsekaas

  • Ser Leidsekaas Ser Leidsekaas
Wygląd i konsystencja:
Leidsekaas zaliczany jest do serów najdawniej produkowanych w Holandii. Jest to ser podpuszczkowy, dojrzewający, robiony z mleka krowiego. Miąższ sera bez oczek, z dodatkiem wędlin, zawiera 20 lub 40% tłuszczu.
Ser w kształcie płaskiego cylindra, waży ok. 3kg, natomiast ser w kształcie bloku waży ok.6 kg. Skórka sera jest twarda i sucha.
Okres dojrzewania 4-8 miesięcy.

Smak i zapach:
Pikantny, dość ostry i aromatyczny.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis