SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Red Leicester

  • Ser Leicester Ser Leicester
  • Ser Red Leicester Ser Red Leicester
Wygląd i konsystencja:
Leicester to naturalny, twardy ser. Jaskrawa, rdzawoczerwona skórka pokryta jest delikatnym meszkiem pleśni. Ser jest chropowaty, o wilgotnej i i łuszczącej się fakturze. Posiada ciemno pomarańczowy kolor, nadany mu przy pomocy naturalnego barwnika annato. Leicester to twardy ser z surowego twarogu.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Leicester wytwarzany jest w podobny sposób jak Cheddar i pokryty jest twardą, suchą skórką. Ser można jeść jeszcze młody, ale w idealnych warunkach powinien być w miarę możliwości pozostawiony do dojrzenia na sześć do dziewięciu miesięcy. Nazwa Red Leicester została nadana w celu odróznienia sera od jego białej wersji.

Smak i zapach:
Leicester posiada bogaty, łagodny smak.

Pochodzenie:
Pochodzi z wioski Melton Mowbray położonej w zielonym sercu Anglii, hrabstwie Leicestershire. Swoje powstanie zawdzięcza serowi Cheddar i Chechire. Nosi wyraźne wpływy regionalane, szczególnie gdy porównuje się go z podobnym pełnotłustym serem Gloucester.
Czerwony kolor uzyskiwano przez dodanie soku z marchwi lub buraków ćwikłowych, obecnie stosuje sie barwnik roślinny annatto.
Pierwsza wytwórnię sera Leicester założono w 1875 roku i od tego czasu notuje sie stopniowy zanik jego produkcji na farmach. Do drugiej wojny światowej wyrabiano niebieską odmianę sera Leicester, która konkurowała z serem Stilton, potem jednak proces racjonalizacji przemysłu mleczarskiego doprowadził do zlikwidowania tej produkcji.

Podawanie:
Ser Leicester jest doskonały z owocami i piwem. Leicester łatwo sie rozpuszcza i daje wykorzystwać do celów kuchennych.
Należy go kroić gorącym nożem, by uzyskać gładkie plasterki i zapobiec kruszeniu się.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis