SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Leerdammer

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Leerdammer Ser Leerdammer
Wygląd i konsystencja:
W kształcie głazu, mleczarniany, półtwardy ser z krowiego lub koziego mleka. Ma gładką, naturalną skórkę, która jest wypolerowana i może być woskowana. Ser ten jest jednym z najbardziej znanych serów z rodzaju serów Maasdam.

Komponenty i wytwarzanie:

Okres dojrzewania od 3 do 12 miesięcy. Ma kremowo białą teksturę i powstał, aby być podobny z wyglądu i smaku do sera Emmenta.

Smak i zapach:

Ma słodki ,orzechowy smak, który jest bardziej wyczuwalny, gdy ser jest dojrzalszy.

Pochodzenie:

Leerdammer ser jest produkowany w Schoonrewoerd w gminie Leerdam. Ser został opracowany przez Cees Boterkooper, który był właścicielem małej mlecznych Schoonrewoerd od 1914 roku i Bastiaan Baars, który prowadził sklep z serami w pobliskiej miejscowości. Poznali się w 1970 roku, a wkrótce potem postanowił współpracować.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis