SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Trefle

  • Ser Le Trefle Ser Le Trefle
Wygląd i konsystencja:
Ser Le Trefle ma kształt liścia czterolistnej koniczyny. Cienka skórka pokryta jest niebiesko-szarą pleśnią. Waży około 130 gramów.

Komponenty i wytwarzanie:
Le Trefle to oryginalny ser wiejski wytwarzany z surowego mleka koziego. Produkcja jest bardzo ograniczona. Le Trefle powstał kilka lat temu, ale szybko zyskał reputację wśród znawców Francji. Mleko poddawane ciśnieniu po każdym doju, a następnie ulega koagulacji w specjalnej sali. Proces ten trwa od 24 do 36 godzin. Dojrzewa trwa minimum 10 dni, a nie więcej niż 2 tygodnie.

Smak i zapach:
Smak sera Le Trefle jest pikantny i lekko kwaśny, typowy dla koziego sera. Smak w ustach utrzymuje się przez długi czas.

Pochodzenie:
Wytwarzany w Pays de la Loire

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45%.

Podawanie:
Le Trefle doskonale nadaje się na koreczki, tosty i kanapki oraz do pieczywa. Ser warto podawać z winami wytrawnymi.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis