SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Petit Billy

  • Ser Le Petit Billy Ser Le Petit Billy
  • Ser Le Petit Billy Ser Le Petit Billy
Wygląd i konsystencja:
Kozi biały ser wytwarzany w kształcie cylindra. Le Petit Billy to ser typu chèvre. Posiada kremowe tekstury. Obłożony jest zielonym liściem. Dojrzewanie trwa dwa tygodnie. Do produkcji Le Petit Billy używa się wegetariańskiej podpuszczki. Z dojrzewaniem sera na powierzchni jego skórki może pojawić się delikatna niebieska pleśń.

Smak i zapach:
Le Petit Billy ma delikatny smak mleczny, lekko pikantny.

Pochodzenie:
Ser wytwarzany jest w regionie Berry (Loire) w Dolinie Loary.

Podawanie:
Ser Le Petit Billy jest stosowany w formie przetopionej na ziemniaki i inne warzywa lub podawany jako deser z np. melonem.

Proponowane wina:
Białe wino Sauvignon Blanc lub Sancerre.

Wartości odżywcze:
Tłuszcz w suchej masie - 45 % ,15 g,
białko 12g,
kalorie 800 kj/193kcal,
węglowodany 2,4g,
sód 0,4g,
wapń 0,1g.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis