SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Lacandou

  • Ser Le Lacandou Ser Le Lacandou
  • Ser Le Lacandou Ser Le Lacandou
Wygląd i konsystencja:
Le Lacandou - ser miękki ma kształt dysku o średnicy 10cm, wysokości 1,5cm. Ser waży 200g. Ser ma jasnożółtą skórkę, pokryta pleśnią, wnętrze słomkowe. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa przez 3 tygodnie. Zawiera 56% tłuszczu w suchej masie.

Smak:
owocowy

Pochodzenie:
Ser ma swoją nazwę od jego producenta, rolnika Monsieur Lacan. Produkowana jest w północnej części Aveyron we Francji. Ser produkowany jest przez cały rok.

Proponowane wina:
Côtes du Roussillon lub Crozes Hermitage
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis