SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Grey Owl

  • Ser Le Grey Owl Ser Le Grey Owl
  • Ser Le Grey Owl Ser Le Grey Owl
  • Ser Le Grey Owl Ser Le Grey Owl
Wygląd i konsystencja:
Le Grey Owl to ser miękki, słodki i pikantny, z nutą popiołu wytwarzany z pasteryzowanego koziego mleka. Cały wazy 1kg i ma kształt cylindra. Roślinny popiół jest rozpylany na zewnątrz sera siedem dni w 14-dniowym procesie dojrzewania. W przypadku Grey Owl, popiół jadalny pełni funkcję dekoracyjną, choć jego zasadowość pomaga przeciwdziałać kwaśności sera. Kwasowość może utrudnić dojrzewanie więc popiół pomocny jest w dojrzewaniu i chroni aksamitny posmak koziego sera. Le Grey Owl posiada gęstą konsystencję, jest jedwabiście gładki i rozpływający się w ustach.

Smak i zapach:
Posiada pikantny, ostry zapach ziemisty. Słodki i pikantny smak grzybów na długo utrzymuje się w ustach.

Pochodzenie:
Grey Owl jest wytwarzane w Fromagerie Le Detour w Notre-Dame-du-Lac, w rejonie Quebec przez Ginette Begin i Mario Quirion. Nazwa sera nie odnosi się tylko do koloru sera, ale także jest wyróżnieniem dla legendy Archie Belaney, jednego z ekologów.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis