SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Gariotin d'Alvignac

  • Ser Le Gariotin d'Alvignac Ser Le Gariotin d'Alvignac
Wygląd i konsystencja:
Gariotin d'Alvignac jest małym serem, w kształcie beczkowatym, wytwarzanym z surowego mleka koziego. Waży około 110 g. Z dojrzałością kora staje się coraz bardziej pomarszczona. Podobnie jak wszystkie tego typu sery, które dojrzewają od zewnątrz, jest bardziej miękki tuż pod skórą i twardszy w środku. We wnętrzu Gariotin ma białe lub jasnożółte, pół miękkie ciasto.

Smak i zapach:
Poziom soli i kwaśności jest umiarkowany. Le Gariotin d'Alvignac wyróżnia nie przytłaczający aromat orzechowy, z pochodzącym z mleka koziego aromatem traw.

Proponowane wina:
Cotes du Rhône, Cahors lub Cava Brut.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 45%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis