SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Douanier

  • Ser Le Douanier Ser Le Douanier
  • Ser Le Douanier Ser Le Douanier
Wygląd i konsystencja:
Ser Le Douanier to ser typu Morbier, kiedyś wykonywany z pozostałości sera twarogowego. Ser był przedzielany kiedyś warstwą sadzy przed dodaniem kolejnej warstwy, teraz jest oddzielany jadalnym popiołem roślinnym. Pokryty brązowawą skórką . Waży 3 kg. Ser ten jest produkowany od 2003 roku.

Smak i zapach:

Ser ma ziemisty aromat. Smak z nutą orzechów i zielonego jabłka.

Podawanie:

Ser Le Douanier jest doskonałym wyborem do wykończenia dobrego posiłku lub na deskę serów.

Wartości odżywcze:

Tłuszcz: 24 %.
Wilgotność: 48 %.

Proponowane wina:

Wytrawne wino czerwone lub białe wytrawne wino z Burgundii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis