SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Brin

  • Ser Le Brin Ser Le Brin
  • Ser Le Brin Ser Le Brin
Wygląd i konsystencja:
Le Brin ma sześciokątny kształt z czerwono-pomarańczową skórką przykurzoną białą penicylinową pleśnią. Ser ten to łagodniejsza wersja tradycyjnych francuskich serów z płukaną skórką. Jest to półmiękki, mleczarniany, jarski ser z mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany jest metodą ultrafiltracji, a nie przy użyciu podpuszczki, używanej zwykle do oddzielania twarogu od serwatki. Zawiera 40% tłuszczu.

Smak i zapach:
Ser jest bardzo gładki i ma słodki aromat i smak.

Pochodzenie:
Le Brin pochodzi z Francji, z departamentu Savoie.

Ultrafiltracja - definicja
Ultrafiltracja mleka jest uważana za pierwszą w historii serowarstwa istotną modyfikacją technologiczną, przynoszącą istotne korzyści producentom oraz konsumentom. Podczas produkcji serów niektóre składniki mleka są tracone z serwatką (np. węglowodany, witaminy i składniki mineralne). Te straty mają znaczący wpływ na technologię produkcji oraz jej koszt. Przy zastosowaniu ultrafiltracji można skutecznie odzyskać utracone składniki i mogą one być następnie dodane do sera w dalszym etapie jego produkcji. Tym sposobem można poprawić walory żywieniowe sera przy niskich nakładach finansowych. Innym zastosowaniem mikrofiltracji w serowarstwie jest usuwanie z mleka stosowanego do produkcji serów niepożądanych mikroorganizmów.

Podawanie:
Doskonały na deskę serową, do kanapek, jako dodatek do sałatek. Dobrze smakuje z winem półwytrawnym białym lub delikatnym czerwonym. Idealnie komponuje się z owocami.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis