SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Le Bergues

  • Ser Le Bergues Ser Le Bergues
  • Ser Le Bergues Ser Le Bergues
Wygląd i konsystencja:
Le Bergues jest półtwardy i kredowy z małymi dziurkami. Wytwarzany jest w postaci dysku o 2kg wagi, 30cm średnicy i 6cm wysokości. Skórka jest jasnoróżowa, płukana w piwie i solance.

Komponenty i wytwarzanie:
Wykonany z mleka krowiego częściowo odtłuszczonego. Zawiera 20% - 25% tłuszczu. Le Bergues dojrzewa minimum cztery tygodnie w wilgotnej piwnicy.

Pochodzenie:
Najwcześniejsze ślady tego sera pojawiają się w miejskich archiwach Bergues Saint Winoc z 1554 roku.

Podawanie:
Jako przekąska z piwem lub czerwonym winem.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis