SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lazur

  • Ser Lazur Ser Lazur
  • Ser  Lazur Ser Lazur
  • Ser Lazur Ser Lazur
  • ser Lazur ser Lazur
  • Ser Lazur Ser Lazur
  • Ser Lazur Ser Lazur
Wygląd i konsystencja:
Ser Lazur swą nazwę zawdzięcza delikatnym zielonkawoniebieskim żyłkom przerastającym kremowy miąższ sera. Wytwarzany zgodnie z wieloletnią tradycją serowarską sięgajacą 1959 roku. Wyróżnia go kruchy, wilgotny miąższ i aromatyczny, nieco ostry smak sera typu „blue”. Charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza błękitnej pleśni, która rośnie w szczelinach i oczkach międzyziarnowych, tworząc wzór potłuczonej porcelany. Sery te zawierają w skoncentrowanej postaci wszystkie wartościowe składniki mleka, a najważniejsze to: pełnowartościowe białko, łatwo strawny tłuszcz mleczny, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, potas, sód) i witaminy.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser produkowany jest z mleka krowiego, do którego podczas produkcji dodaje się kultury pleśni – penicillium roqueforti, co sprawia, żecharakteryzuje się wysoką wartością biologiczną i odżywczą. W trakcie dojrzewania ser jest specjalnie nakłuwany, aby powietrze umożliwiło rozwój pleśni. Subtelny, złożony smak i aromat tych wyrobów powstaje podczas kilkutygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach.

Doskonały, łagodny ser pleśniowy o delikatnym smaku przypominającym grzyby i świeże mleko. Plastyczny miąższ przerośnięty jest niebieską, szlachetną pleśnią w postaci licznych  żyłek. Ser ma intensywny zapach pleśni z nutką grzybową. Ser Lazur występuje w barwie niebieskiej,  zielonej, charakteryzuje się kremowym, maślanym smakiem.Rodzina serów Lazur jest liczna, poczawszy  od tradycyjnego Błękitnego  po Turkusowy, Srebrzysty, Złocisty, Sałatkowy, Skalmierzycki oraz sery Lazur do smarowania: Kremowy, Grzybowy, Złocisty. Na szczególną uwagę zasługują seryLazur Złocisty iSrebrzysty, które oprócz doskonałych walorów smakowych zostały wzbogacone bakteriami probiotycznymi, które wpływają dobroczynnie na pracę naszego organizmu, przyspieszając przemianę materii. Sery te sprawdzą się doskonale po kuracji antybiotykowej.

Szególnym wyzwaniem dla smakoszy jest ser  Lazur Skalmierzycki, który stanowi oryginalne połączenie dwóch technologi produkcji: sera żółtego i sera pleśniowego. Delikatna niebieska pleśń przerasta zółty miąższ sera nadając mu wyrafinowanego smaku i aromatu.

Podawanie:
Wyjątkowe walory smakowo - zapachowe powodują, że sery Lazur posiada szerokie zastosowanie kulinarne.  Doskonały na tradycyjną deskę serów, świetnie smakuje z winem, które wydobywa szczególny bukiet sera. Codzienne kanapki z serem Lazur nabiorą wyjatkowego charakteru. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych, rybnych oraz wszelkiego typu makaronach.Wykorzystywany jako nadzienie do mięs, rolad czy pierogów. Sos na bazie sera pleśniowego stanowi oryginalne wykończenie każdej potrawy.

Wartości odżywcze w 100 g sera:
Białko 22,00 g
Węglowodany 0,10 g
Tłuszcz 30,00 g

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis