SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Lateria

  • Ser Lateria Ser Lateria
Wygląd i konsystencja:
Produkowany w sposób tradycyjny. Posiada kształt cylindryczny z wyrytą nazwą marki na wierzchu. Tekstura sera jest zwarta, krucha z nielicznymi oczkami. Skórka płukana i regularnie szczotkowana, by zapobiec powstawaniu pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:
Smak i intensywny, zapach nabiera siły wraz z dojrzewaniem, które może trwać nawet od 10 do 12 miesięcy. Młody Lateria dojrzewa tylko 30 -60 dni w wilgotnym pomieszczeniu w temp. 18-20 C. Największe jego koło może ważyć 7 kg. Zawiera od 30% do 40 % tłuszczu.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis