SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Laruns

  • Ser Laruns Ser Laruns
  • Ser Laruns Ser Laruns
Komponenty i wytwarzanie:
Laruns jest prasowanym ,niepasteryzowanym serem z kraju Basków. Produkuje się go w domach, dojrzewa w wilgotnych piwnicach od 2 do 6 miesięcy. Od długości dojrzewania zależy, czy będzie to ser stołowy, czy posłuży jako przyprawa.

Smak i zapach:
Młody ser Laruns ma delikatny, sprężysty miąższ o łagodnym, orzechowym smaku. Starsze sery stają się twarde i kruche, a smak nabiera ostrości i mocy.

Podawanie:
Jest to ser stołowy, gdy jest młody. Dojrzały ser stosowany do gotowania.

Proponowane wina:
Côtes De Castillon Rouge, Côtes De Provence Rouge, Gaillac Rouge.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis